Hem
Home

Gruppens medlemmar
About us

Instrumenten
Instruments

Vår repertoar
Our music

Lyrics

Om qiyan
About qiyan

Spelningar & kommentarer
Gigs and comments

Kontakta oss
Get in touch!

Om Qiyan

Qiyan var slavinnor av olika etnisk härkomst, men av ett mycket speciellt slag: de var högt utbildade musiker/lyriker/dansare som i gamla tider underhöll furstar och deras gäster vid de muslimska hoven. Genom qiyan fick dåtidens kompositörer sina verk framförda, den virtuosa musiktraditionen vid hoven levde vidare och spreds genom dem – ända upp till det medeltida Europa kom den, när de kristna furstarna allt eftersom erövrade de muslimska territorierna i Spanien/al-Andalus/Sefarad och som krigsbyte förde med sig qiyan tillbaka till sina egna hov.
Den förste trubaduren, Wilhelm av Akvitanien, som levde mellan 969 och 1030, växte sålunda upp bland qiyan. Trubadurrörelsen i Provence med sina ambulerande artister som färdades från hov till hov förde sedan deras influenser vidare ut i Europa.

Mycket kan berättas om detta, men vi nöjer oss nu med att konstatera att många rosor blomstrat på den buske som planterats av våra föregångerskor, dessa sångerskor, improvisatriser, traditionsbärerskor och förnyerskor. Vi tillhör qiyans krets, och de ringar på vattnet deras musik efterlämnat, de vågorna, gungar oss än.