Hem
Home

Gruppens medlemmar
About us

Instrumenten
Instruments

Vår repertoar
Our music

Lyrics

Om qiyan
About qiyan

Spelningar & kommentarer
Gigs and comments

Kontakta oss
Get in touch!

Våra instrument 

Harpa  

Ett mycket tidigt instrument som funnits i de flesta kulturer i en mängd olika former och som ofta ansetts ha en egen själ och magiska krafter. Inom vården finns i dag ”harpterapi” som bevisligen minskar behovet av smärtlindring och lugnande medel… Förutom stora pedalharpor finns det även små knäharpor, stora klaffharpor, lättviktiga paraguayanska, dubbelsträngade diatoniska, walesiska treradiga och korssträngade kromatiska, med allt från nio till över hundra strängar!

Varje harpa har enligt den keltiska traditionen sitt eget namn, vilket ingen mer än harpans ägare får känna till…

 
Enhandsflöjt & slagverk
representerar maskulinum och femininum.  
Från 1400-talet och framåt gestaltades ofta Döden dansande en ”danse macabre”, försedd med dessa instrument, både i levande framställningar och på bilder.

Flöjter
 

Sopranblockflöjt: en nutida blockflöjt  som har urgamla föregångare, t.ex. en drygt 9 000 år gammal kinesisk 7-hålig ändblåst benflöjt gjord av en fågels vingben! Blockflöjten blev populär i Europa under 1300-talet, tror man.

Nay: en kantblåst flöjt med persiska anor. Den är mestadels gjord av vass, och är vanlig i Mellanöstern. Dess skala har en inbyggd kvartston. Nay är huvudinstrument inom sufismen där den används för att uppnå trance eller extas.
 

Kaval: en kantblåst flöjt som är vanlig på Balkan och i Mellanöstern.
Slagverk  

Daf: Stor ramtrumma

Sajat: Fingercymbaler

Riq: Egyptisk tamburin

Tabla: Vastrumma, även känd som darbukka eller doumbek