Hem
Home

Gruppens medlemmar
About us

Instrumenten
Instruments

Vår repertoar
Our music

Lyrics

Om qiyan
About qiyan

Spelningar & kommentarer
Gigs and comments

Kontakta oss
Get in touch!

Repertoar & program

Vi tar upp trådarna efter qiyan i det sefardiska, arabiska och västerländska musikarvet och följer dem genom sekler och länder ända fram till oss själva.

 

Vårt pilgrimsprogram I Sankta Helenas fotspår

En spännande pilgrimshistoria om Skövdes skyddshelgon Sankta Helenas öden och äventyr,
påhittade såväl som sanna
Läs mer här ...

Vårt medeltidsbaserade program Qiyans gobeläng:

     
Här tar vi upp ekot från qiyan: Vi har vävt en väv av klanger och bilder ur deras medeltida europeiska arv, med pärlor från nära och fjärran och garn färgat av tusenårig historia. Resultatet blir en anrik, skimrade multikulturell gobeläng!

Chominciamento
di gioia

Hemingen

Djā dā kāll

Vårt sefardiska program Las tres ermanikas:

 

Då de sefardiska judarna år 1492 fördrevs från sitt Sefarad, Spanien, hade de varit bofasta där sedan förkristen tid. De togs väl emot i det ottomanska riket där många av dem bosatte sig, men de rotade sig också bl.a. i Nordafrika, Amerika och västra Europa. 
Under den guldålder judarna upplevt under Umayyaddynastin i Al-Andalus – det muslimska Spanien - hade de berikat och förfinat sitt poetiska och musikaliska uttryck med nya influenser från den blandning av arabisk, kristen och judisk kultur som frodades då.
De sefardiska judarna tog med sig sin sångskatt ut i exilen, och de världsliga visorna, sjungna på deras språk ladino (med ursprung i tidig spanska), förvaltades av kvinnorna trots att religiöst renläriga män förbjöd dem.
Tack vare den olydnaden har vi en obruten sefardisk sångtradition att ta vara på! Vi gör det på vårt sätt, liksom våra föregångerskor – många nya element har ju under århundradernas gång smugit sig in i texter och tongångar. Och så här låter det i dag…

Vårt julprogram Rosen och stjärnan

Då Här presenterar vi stämningsfull julmusik och Mariasånger ur bl.a. nordisk, spansk och syriansk tradition. Denna stora musikskatt är en oändligt rik källa att ösa ur.    

      

Los caminos de Sirkedji

Kwando vejo ijo ermozo

Yedí kulé

Alta es la luna